Jáhlová kuřecí polévka
Suroviny:- 250 gramů jáhly
- 4 ks kuřecí křídla
- 3 střední mrkve
- 1 cibule
- sůl
- 250 g mražená polévková zelenina
Jak na to:
- Jáhly si uvaříme podle návodu ( v osolené vroucí vodě 10 min) a necháme připravené na zavářku, kuřecí křídla uvaříme spolu s očištěnou a na drbno pokrájenou mrkví a cibulí asi tak v litru a půl vody.
- Po uvaření křídel do měkka, necháme křídla vychladnout a maso obereme, mezitím přidáme mraženou zeleninu a jáhly do vývaru a dochutíme solí a krátce ( zhruba 5 minut) ještě povaříme.
- Nakonec vmícháme pokrájené maso. Podáváme s pečivem a můžeme ozdobit petrželkou.
Krémová špenátová polévka se slaninou
Suroviny:- 200 g špenátu
- 500 ml smetany
- sůl
- pepř
- vegeta
- 4 stroužky česneku
- 60 g anglické slaniny
- 1 lžíce oleje
Jak na to:
- Čerstvé špenátové listy operte pod studenou vodou a nechte okapat.
- Potom špenát nakrájejte na menší kousky.
- Vložte ho do hrnce, zalijte zhruba 150ml vody a krátce poduste doměkka.
- Do hrnce přilijte smetanu a za stálého míchání polévku přiveďte k varu.
- Dosolte a dopepřete a přidejte vegetu dle chuti.
- Česnek oloupejte a prolisujte a přidejte do polévky.
- Ještě krátce povařte a sundejte z plotny.
- Slaninu nakrájejte na úzké proužky a opečte ji na rozehřátém oleji do křupkava.
- Nandanou polévku ozdobte slaninou, popřípadě bylinkami, které máte rádi.
Bramborová polévka
Suroviny:- 0.5kg brambor
- kořenová zelenina
- pepř
- kmín
- nové koření
- majoránka
- sůl
- hladká mouka
- 20g tuku (másla)
- 2 litry vody
- (vejce, houby)
Jak na to:
- Okrájíme brambory a nakrájíme na kostičky, stejně tak kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel.
- Okořeníme celým pepřem, novým kořením, trochou kmínu, majoránkou a osolíme nebo přidáme masox pro zvýraznění chuti.
- Vše dáme do studené vody a přivedeme k varu, vaříme mírným varem asi 30 až 45 minut, dokud nejsou brambory měkké.
- Kdo má rád houby, může přidat sušené houby alespoň 20 minut před dovařením.
Bramborová polévka s uzeným masem
Suroviny:
- 25 dkg brambor
- 0,25 l mléka
- 3 dkg másla
- 10 dkg uzeného masa
- 1 vejce, petrželka.
Jak na to:
- Uzené maso dáme vařit do 0,5 l vody, po uvaření nakrájíme na kostičky a vývar udržujeme teplý.
- Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, pak je scedíme, vývar odložíme, prolisujeme, přidáme máslo a horké mléko a vymícháme kaši.
- Zalijeme masovým vývarem a vývarem z brambor na cca 1 l polévky, přidáme nakrájené uzené maso a chvilku povaříme.
- Mezitím si nakrájíme vařená vejce na kolečka nebo kostičky a nasekáme zelenou petrželku.
- Obojím zdobíme polévku na talíři.
Brokolicová polévka
Suroviny:
- 30 dkg brokolice
- 1mrkev
- 200 ml smetany
- 15 dkg nivy
- 1 lžíce mouky
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř
Jak na to:
- Růžičky brokolice uvaříme společně s 1 mrkví ve 3/4 l osolené vody.
- V hrnci na másle osmahneme mouku a přilijeme vývar z brokolice, přidáme smetanu a krátce povaříme.
- Nivu nastrouháme a nasypeme do polévky, vaříme asi 3 minuty.
- Osolíme, opepříme.
- Mrkev nastrouháme na struhadle s jemnou stranou a společně s brokolicí vložíme do polévky.
- Krátce prohřejeme a ihned podáváme.
Čočková polévka
Suroviny:- 0,25 litru čočky
- 2-3 brambory
- kořenová zelenina
- masox
- pepř
- vejce
- ocet
Jak na to:
- Předvařenou čočku povaříme společně s kousky brambor a kořenovou zeleninou do měka, obvykle asi 25 minut.
- Přidáme masox, špetku pepře a nakonec rozšlehané vejce.
- Dle chuti přidáme do polévky ocet.
Ďábelská polévka
Suroviny:- 20 dkg vepřového plecka,
- 20 dkg brambor,
- 20 dkg rajčat,
- 15 dkg mrkve,
- 1 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 2 lžíce oleje,
- 1 l vývaru (může být i z masoxu),
- sůl, mletý pepř,
- mletá pálivá paprika,
- bobkový list,
- 10 dkg uzeniny,
- 10 dkg žampionů.
Jak na to:
- Ve větším hrnci rozehřejeme olej, vložíme na kostky nakrájené maso a osmahneme.
- Přidáme spařená, pokrájená a propasírovaná rajčata, loupané brambory pokrájené na kostičky, na tenké plátky pokrájenou mrkev, prolisovaný česnek a bobkový list.
- Zalijeme vývarem, osolíme, okořeníme pepřem a pálivou paprikou a zvolna vaříme, až je vše měkké.
- Těsně před dovařením do polévky dáme prohřát na kostičky nakrájenou uzeninu a na plátky pokrájené a podušené žampiony.
Drožďová polévka s hráškem.
Suroviny:
- 1 konzerva sterilovaného hrášku s mrkví (nebo mražené směsi)
- 1 cibule,
- 1 lžíce másla,
- 1 kostka droždí,
- 6 dl drůbežího vývaru.
- 1 vejce,
- 2 lžíce hladké mouky,
- 2 lžíce mléka.
Jak na to:
- Na másle krátce opečeme hrášek s mrkví a zalijeme drůbežím vývarem.
- V kastrolku na lžíci másla orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, pak k cibuli přidáme droždí a necháme je rozpustit a mírně opéct, až začne vonět.
- Vše přidáme do polévky.
- V hrníčku si smícháme vejce s moukou a mlékem na kapání a vlijeme přes vidličku do polévky.
- Ihned rozmícháme a chvíli povaříme.
Dršťková polévka
Suroviny:- 1 0,5 l vody, 500 g drštěk,
- 100 g zeleniny,
- 80 g tuku,
- 50 g mouky,
- 100 g uzeného masa,
- 15 g soli,
- pepř, paprika, majoránky, zelená petržel, česnek
Jak na to:
- Nejlépe se to dělá v koupených již vypraných a spracovaných dršťkách je to bez námahy.
- Jinak je vaříme v půl hodiny, vodu pak slijeme a dáme do hrnce studené osolené vody.
- Vaříme je 2 _ 3 hod, až změknou.
- Polévku procedíme, zahustíme jiškou a přidáme osmaženou zeleninu.
- Nakonec vložíme na tenké nudličky nakrájené dršťky a necháme chvilku povařit a okořeníme dle své chuti.
- Papriku rozmícháme na rozpuštěném tuku a přidáme do polévky.
Fazolová polévka
Suroviny:- 1,5l vody,
- 30g tuku,
- 50g mouky,
- 1,5l mléka,
- 5 brambor,
- 150g fazolí,
- 1 vejce natvrdo,
- 50g smetany,
- sůl, ocet, pepř, cukr, masox
Jak na to:
- Z tuku a mouky připravíme světlou jišku, zalijeme ji pak studenou vodou a mlékem, přidáme na kostičky nakrájené brambory, masox, pepř, a vaříme.
- Za chvíli přidáme fazolku a smetanu.
- Do polévky nakrájíme natvrdo uvařené vejce, dochutíme octem, solí nebo i můžeme osladit.
Gulášová polévka
Suroviny:
- 400g předního hovězího masa nebo skopového či vepřového masa,
- 60g tuku,
- 60g mouky,
- velká cibule,
- 500g brambor,
- pepř, paprika,
- kmín, sůl,
- 2 až 2.5 litrů vody
Jak na to:
- Maso nakrájíme na malé kousky a dusíme na cibulce.
- Po vysmahnutí zaprášíme moukou a z lehka osmažíme.
- Po té osolíme, podlijeme vodou a chvíli dusíme.
- Dále dolijeme zbytek vody a maso vaříme.
- Jakmile maso změkne, přidáme nakrájené kousky brambor, polévku okořeníme pepřem, kmínem a přidáme papriku.
Hovězí polévka
Suroviny:
- 1/2 kg kostí,
- 1/2 kg hovězího masa ( předního ),
- 15 dkg kořenové zeleniny,
- 1 lžička soli,
- petrželová a celerová nať,
Jak na to:
- Zeleninu očistíme a jemně pokrájíme.
- Umyté maso a kosti vložíme do studené a osolené vody, přidáme kostku zeleninového bujónu a vaříme asi 60 minut.
- Měkké maso a kosti vyndáme z vývaru, vývar přecedíme a vložíme zeleninu.
- Vaříme asi 10 minut. Maso pokrájíme na nudličky a dáme zpět do vývaru.
- K polévce se hodí jemné těstoviny.
Hovězí vývar
Suroviny:
- 500g hovězího masa,
- 500g kostí,
- 50g kořenové zeleniny,
- sůl,
- 2 až 2.5 litrů vody
Jak na to:
- Maso opereme ve vodě, naklepeme a nakrájíme na kousky.
- Společně s kostmi dáme do studené osolené vody a přivedeme k varu.
- Vaříme mírným varem asi 2 hodiny.
- Zeleninu přidáme asi 15 minut před dokončením.
- Můžeme přidat i vejce.
Hovězí vývar s knedlíčky
Suroviny:
- 40 dkg hovězího předního masa,kousek celeru,
- 2 petržele,
- 2 mrkve,
- 1 cibule,najemno nasekaná petrželová nebo celerová nať( 1 lžíce ),
- sůl,pepř
- 1 vejce,
- 1 starší houska,
- kousek másla ( asi 1 lžíce ),
- sůl,pepř,
- trochu mléka,
- strouhanka,
- petrželová nebo celerová nať ( 1 lžíce )
Jak na to:
- Maso omyjeme,rozřízneme napůl a vložíme do studené vody.
- Zeleninu očistíme a celou přidáme k masu.
- Osolíme,opepříme a vaříme do měkka.
- Na knedlíčky smícháme máslo a žloutek,mírně osolíme a přidáme pokrájenou housku ,kterou jsem předtím namočili v mléce.
- Z bílku ušleháme sníh,opatrně ho vmícháme do směsi a nakonec přisypeme najemno nakrájenou petrželovou nebo celerovou nať.
- Pokud je těsto příliš řídké,zahustíme strouhankou.
- Maso a zeleninu vyndáme a pokrájíme na kousky.
- Z těsta tvarujeme malé kuličky a ihned vhazujeme do vývaru,vaříme cca 5 minut.
- Zeleninu s masem vložíme zpět do polévky a přidáme jemně sekanou petrželovou nebo celerovou nať.
Kapustová polévka
Suroviny:
- 35 dkg kapusty,
- 3 brambory,
- 2 lžíce sádla,
- 1 cibule,
- česnek,
- sladká paprika,
- kmín,
- sůl,
- pažitka a petrželka.
Jak na to:
- Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme asi lžičku sladké papriky, promícháme, přidáme na kostičky nakrájené brambory a na proužky pokrájenou kapustu.
- Okmínujeme, osolíme, zalijeme 1 l vody nebo vývaru a uvaříme doměkka.
- Nakonec přidáme česnek utřený se solí (množství podle chuti), prohřejeme a sypeme pažitkou a petrželkou.
Krupicová polévka s mrkví
Suroviny:
- 3 lžíce strouhané mrkve,
- 2 lžíce hrubé krupice,
- sůl,
- 1 lžíce másla.
Jak na to:
- Máslo necháme rozpustit v hrnci, na rozpuštěné dáme strouhanou mrkev a krupici a osmažíme.
- Pak postupně zaléváme 1/2 l vody nebo vývaru a mícháme.
- Asi 10 minut povaříme a osolíme.
Kuřecí vývar
Suroviny:
- 30 dkg kostí z kuřete,
- 1 stehno,
- 1 cibule,
- 2 mrkve,
- 1 petržel
- kousek celeru,
- sůl,3 kuličky černého pepře ,
- 3 lžíce najemno nasekané petrželové natě,
- 1 kostka zeleninového bujónu,
- 1 vejce,
- 10-15 dkg hrubé mouky.
Jak na to:
- Kosti se stehnem vložíme do 2 1/2 l studené vody,osolíme a přivedeme k varu.
- Přidáme cibuli a koření,vaříme 1 1/2 hodiny,zeleninu nakrájíme na kostky ,přidáme do polévky a vaříme daších 30 minut.
- Mezitím si připravíme drobení do polévky.
- Do misky rozklepneme celé vejce,osolíme a přisypeme hrubou mouku.
- Uhněteme tuhé těsto a nastrouháme ho na struhadle ( strana s většími kapičkami ).
- Hotovou zeleninu vyndáme a vývar přecedíme.
- Přivedeme opět k varu,zeleninu vložíme zpět a nasypeme nastrouhané těsto.
- Za občasného míchání vaříme na mírném ohni 5 minut.
Květáková polévka
Suroviny:
- 1 velký květák,
- 2 česneky,
- 2 brambory,
- masox, troška pepře.
Jak na to:
- Dáme do horké vody vařit květák na kousky nalámaný a ve slané vodě povařený, až už je měkký přidáme světlou jišku, kousek česneku a necháme vařit.
- Pokud chceme přidáme masox nebo vegetu.
- Když je povařená přidáme za stálého míchání v mléce rozmíchaný žloutek.
- Kdo má rád může si k polévce osmahnou rohlík nakrájený na kostky.
Babičina zelňačka
Suroviny:
- 30 dkg uzeného masa,
- 1/2 kg kysaného zelí,
- 1 lžíce krájené slaniny,
- 1 velká cibule,
- 1,5 lžíce hladké mouky,
- 1 lžička mleté sladké papriky,
- špetka pálivé papriky nebo chilli koření,
- 1/8 l husté zakysané smetany.
Jak na to:
- Uzené maso uvaříme do poloměkka, přidáme překrájené kysané zelí a vaříme, až je maso a zelí měkké. ¨
- Slaninu vyškvaříme do sklovita, přidáme mouku a připravíme nazlátlou jíšku.
- Zalijeme ji vývarem z uzeného masa, vymícháme dohladka a přidáme k masu a zelí.
- Povaříme asi 10 minut, přidáme papriku rozmíchanou v troše sádla a vyjmeme uzené maso.
- Vykostíme je ( podle potřeby), rozkrájíme na menší kousky a vrátíme do polévky.
- Do každé porce přidáme na talíři lžíci kyselé smetany.
Ostrá houbová polévka
Suroviny:
- 30 dkg hub,
- 1 cibule,
- 2 lžíce oleje,
- mletá sladká i pálivá paprika,
- 3 lžíce hladké mouky,
- sůl, kmín, mletý pepř,
- česnek, majoránka,
- 1 lžíce polévkových těstovin (nemusí být), petrželka.
Jak na to:
- Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme houby nakrájené na plátky a za stálého míchání je osmahneme, poprášíme paprikou a po zpěnění zalijeme vodou.
- Rozšleháme a vaříme, až houby změknou.
- Polévku osolíme, okořeníme, ochutíme prolisovaným česnekem a chceme-li mít polévku hustší, zavaříme do ní těstoviny.
- Jako zavářku můžeme použít i kapání nebo nočky.
- Posypeme nasekanou petrželkou.
Polévka z růžičkové kapusty
Suroviny:
- 40 dkg očištěné růžičkové kapusty,
- 1 l kuřecího vývaru,
- 2 žloutky,
- 2 dl smetany,
- 2 dkg másla,
- 1,5 dkg hladké mouky, pepř,
- muškátový oříšek, sůl.
Jak na to:
- Kapustičky vsypeme do vařící osolené vody a uvaříme téměř do měkka.
- Scedíme, vložíme do kastrolu na rozehřáté máslo, zaprášíme moukou, lehce osmahneme, postupně zalijeme vývarem, rozmícháme a uvaříme doměkka nebo rozmixujeme a přihřejeme.
- Žloutky rozšleháme se smetanou, po částech do nich vmícháme polévku, osolíme, okořeníme a přihřejeme, ale nevaříme.
Polévka z uzeného masa
Suroviny:
- 1,5 půl l vody,
- 500 g až 1 kg uzeného masa,
- 100 g zeleniny,
- celer, cibule,
- 30-40 g krupice,
- POZOR sůl nedáváme uzené je slané!!!!
Jak na to:
- Uzené maso dobře propereme, je-li příliš slané, vložíme do vroucí vody, krátce je ovaříme, vodu slijeme a pak maso znovu zalijeme teplou vodou, přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme, až maso nezměkne.
- Maso vyndáme, zeleninu protlačíme cedníkem.
- Do polévky zaváříme krupky nebo krupici.
- Nakonec přidáme posekanou pažitku.
Pórková polévka
Suroviny:
- Nakrájíme pórek na kolečka a dáme osmažit na máslo.,
- mouku na jišku,
- osmahlý rohlík.
Jak na to:
- Nakrájíme pór na kolečka a dáme osmažit na máslo.
- Do hrnce si dáme vodu do které dáme jišku z mouky a osolíme nebo dáme masox.
- Když se to chvilku povaří, přidáme osmažený pór a k tomu osmažený rohlík na malé kostičky.