745x100
Yooclick, gagnez de l'argent avec vos propres liens

Recepty na Polévky


Jáhlová kuřecí polévka

Suroviny:

  • 250 gramů jáhly 
  • 4 ks kuřecí křídla  
  • 3 střední mrkve 
  • 1 cibule 
  • sůl  
  • 250 g mražená polévková zelenina

Jak na to:

  1. Jáhly si uvaříme podle návodu ( v osolené vroucí vodě 10 min) a necháme připravené na zavářku, kuřecí křídla uvaříme spolu s očištěnou a na drbno pokrájenou mrkví a cibulí asi tak v litru a půl vody.
  2. Po uvaření křídel do měkka, necháme křídla vychladnout a maso obereme, mezitím přidáme mraženou zeleninu a jáhly do vývaru a dochutíme solí a krátce ( zhruba 5 minut) ještě povaříme.
  3. Nakonec vmícháme pokrájené maso. Podáváme s pečivem a můžeme ozdobit petrželkou.



Krémová špenátová polévka se slaninou

Suroviny:

  • 200 g špenátu 
  • 500 ml smetany  
  • sůl    
  • pepř    
  • vegeta   
  • 4 stroužky česneku 
  • 60 g anglické slaniny   
  • 1 lžíce oleje

Jak na to:

  1. Čerstvé špenátové listy operte pod studenou vodou a nechte okapat. 
  2. Potom špenát nakrájejte na menší kousky. 
  3. Vložte ho do hrnce, zalijte zhruba 150ml vody a krátce poduste doměkka. 
  4. Do hrnce přilijte smetanu a za stálého míchání polévku přiveďte k varu. 
  5. Dosolte a dopepřete a přidejte vegetu dle chuti. 
  6. Česnek oloupejte a prolisujte a přidejte do polévky. 
  7. Ještě krátce povařte a sundejte z plotny. 
  8. Slaninu nakrájejte na úzké proužky a opečte ji na rozehřátém oleji do křupkava. 
  9. Nandanou polévku ozdobte slaninou, popřípadě bylinkami, které máte rádi.



Bramborová polévka

Suroviny:

  • 0.5kg brambor
  • kořenová zelenina 
  • pepř
  • kmín 
  • nové koření
  • majoránka
  • sůl
  • hladká mouka
  • 20g tuku (másla)
  • 2 litry vody
  • (vejce, houby)


Jak na to:

  1. Okrájíme brambory a nakrájíme na kostičky, stejně tak kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel.
  2. Okořeníme celým pepřem, novým kořením, trochou kmínu, majoránkou a osolíme nebo přidáme masox pro zvýraznění chuti. 
  3. Vše dáme do studené vody a přivedeme k varu, vaříme mírným varem asi 30 až 45 minut, dokud nejsou brambory měkké. 
  4. Kdo má rád houby, může přidat sušené houby alespoň 20 minut před dovařením. 



Bramborová polévka s uzeným masem


Suroviny:

  • 25 dkg brambor
  • 0,25 l mléka
  • 3 dkg másla
  • 10 dkg uzeného masa
  • 1 vejce, petrželka.


Jak na to:

  1. Uzené maso dáme vařit do 0,5 l vody, po uvaření nakrájíme na kostičky a vývar udržujeme teplý. 
  2. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, pak je scedíme, vývar odložíme, prolisujeme, přidáme máslo a horké mléko a vymícháme kaši. 
  3. Zalijeme masovým vývarem a vývarem z brambor na cca 1 l polévky, přidáme nakrájené uzené maso a chvilku povaříme. 
  4. Mezitím si nakrájíme vařená vejce na kolečka nebo kostičky a nasekáme zelenou petrželku. 
  5. Obojím zdobíme polévku na talíři.



Brokolicová polévka


Suroviny:

  • 30 dkg brokolice
  • 1mrkev
  • 200 ml smetany
  • 15 dkg nivy
  • 1 lžíce mouky
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř

Jak na to:

  1. Růžičky brokolice uvaříme společně s 1 mrkví ve 3/4 l osolené vody.
  2. V hrnci na másle osmahneme mouku a přilijeme vývar z brokolice, přidáme smetanu a krátce povaříme. 
  3. Nivu nastrouháme a nasypeme do polévky, vaříme asi 3 minuty. 
  4. Osolíme, opepříme. 
  5. Mrkev nastrouháme na struhadle s jemnou stranou a společně s brokolicí vložíme do polévky. 
  6. Krátce prohřejeme a ihned podáváme.



Čočková polévka

Suroviny:

  • 0,25 litru čočky 
  • 2-3 brambory 
  • kořenová zelenina
  • masox
  • pepř
  • vejce
  • ocet


Jak na to:

  1. Předvařenou čočku povaříme společně s kousky brambor a kořenovou zeleninou do měka, obvykle asi 25 minut. 
  2. Přidáme masox, špetku pepře a nakonec rozšlehané vejce. 
  3. Dle chuti přidáme do polévky ocet.



Ďábelská polévka

Suroviny:

  • 20 dkg vepřového plecka, 
  • 20 dkg brambor, 
  • 20 dkg rajčat, 
  • 15 dkg mrkve, 
  • 1 cibule, 
  • 2 stroužky česneku, 
  • 2 lžíce oleje, 
  • 1 l vývaru (může být i z masoxu), 
  • sůl, mletý pepř, 
  • mletá pálivá paprika, 
  • bobkový list, 
  • 10 dkg uzeniny, 
  • 10 dkg žampionů.


Jak na to:

  1. Ve větším hrnci rozehřejeme olej, vložíme na kostky nakrájené maso a osmahneme. 
  2. Přidáme spařená, pokrájená a propasírovaná rajčata, loupané brambory pokrájené na kostičky, na tenké plátky pokrájenou mrkev, prolisovaný česnek a bobkový list. 
  3. Zalijeme vývarem, osolíme, okořeníme pepřem a pálivou paprikou a zvolna vaříme, až je vše měkké. 
  4. Těsně před dovařením do polévky dáme prohřát na kostičky nakrájenou uzeninu a na plátky pokrájené a podušené žampiony. 



Drožďová polévka s hráškem.


Suroviny:

  • 1 konzerva sterilovaného hrášku s mrkví (nebo mražené směsi) 
  • 1 cibule, 
  • 1 lžíce másla, 
  • 1 kostka droždí, 
  • 6 dl drůbežího vývaru. 
Na kapání:

  • 1 vejce, 
  • 2 lžíce hladké mouky, 
  • 2 lžíce mléka.


Jak na to:

  1. Na másle krátce opečeme hrášek s mrkví a zalijeme drůbežím vývarem. 
  2. V kastrolku na lžíci másla orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, pak k cibuli přidáme droždí a necháme je rozpustit a mírně opéct, až začne vonět. 
  3. Vše přidáme do polévky. 
  4. V hrníčku si smícháme vejce s moukou a mlékem na kapání a vlijeme přes vidličku do polévky. 
  5. Ihned rozmícháme a chvíli povaříme.




Dršťková polévka

Suroviny:

  • 1 0,5 l vody, 500 g drštěk, 
  • 100 g zeleniny, 
  • 80 g tuku, 
  • 50 g mouky, 
  • 100 g uzeného masa, 
  • 15 g soli, 
  • pepř, paprika, majoránky, zelená petržel, česnek


Jak na to:

  1. Nejlépe se to dělá v koupených již vypraných a spracovaných dršťkách je to bez námahy. 
  2. Jinak je vaříme v půl hodiny, vodu pak slijeme a dáme do hrnce studené osolené vody. 
  3. Vaříme je 2 _ 3 hod, až změknou. 
  4. Polévku procedíme, zahustíme jiškou a přidáme osmaženou zeleninu. 
  5. Nakonec vložíme na tenké nudličky nakrájené dršťky a necháme chvilku povařit a okořeníme dle své chuti. 
  6. Papriku rozmícháme na rozpuštěném tuku a přidáme do polévky.



Fazolová polévka

Suroviny:

  • 1,5l vody, 
  • 30g tuku, 
  • 50g mouky, 
  • 1,5l mléka, 
  • 5 brambor, 
  • 150g fazolí,
  • 1 vejce natvrdo, 
  • 50g smetany, 
  • sůl, ocet, pepř, cukr, masox


Jak na to:

  1. Z tuku a mouky připravíme světlou jišku, zalijeme ji pak studenou vodou a mlékem, přidáme na kostičky nakrájené brambory, masox, pepř, a vaříme. 
  2. Za chvíli přidáme fazolku a smetanu. 
  3. Do polévky nakrájíme natvrdo uvařené vejce, dochutíme octem, solí nebo i můžeme osladit.




Gulášová polévka


Suroviny:

  • 400g předního hovězího masa nebo skopového či vepřového masa, 
  • 60g tuku, 
  • 60g mouky, 
  • velká cibule, 
  • 500g brambor, 
  • pepř, paprika, 
  • kmín, sůl, 
  • 2 až 2.5 litrů vody


Jak na to:

  1. Maso nakrájíme na malé kousky a dusíme na cibulce. 
  2. Po vysmahnutí zaprášíme moukou a z lehka osmažíme. 
  3. Po té osolíme, podlijeme vodou a chvíli dusíme. 
  4. Dále dolijeme zbytek vody a maso vaříme. 
  5. Jakmile maso změkne, přidáme nakrájené kousky brambor, polévku okořeníme pepřem, kmínem a přidáme papriku.



Hovězí polévka


Suroviny:

  • 1/2 kg kostí, 
  • 1/2 kg hovězího masa ( předního ), 
  • 15 dkg kořenové zeleniny, 
  • 1 lžička soli, 
  • petrželová a celerová nať, 


Jak na to:

  1. Zeleninu očistíme a jemně pokrájíme. 
  2. Umyté maso a kosti vložíme do studené a osolené vody, přidáme kostku zeleninového bujónu a vaříme asi 60 minut. 
  3. Měkké maso a kosti vyndáme z vývaru, vývar přecedíme a vložíme zeleninu. 
  4. Vaříme asi 10 minut. Maso pokrájíme na nudličky a dáme zpět do vývaru. 
  5. K polévce se hodí jemné těstoviny.



Hovězí vývar


Suroviny:

  • 500g hovězího masa, 
  • 500g kostí, 
  • 50g kořenové zeleniny, 
  • sůl, 
  • 2 až 2.5 litrů vody


Jak na to: 

  1. Maso opereme ve vodě, naklepeme a nakrájíme na kousky. 
  2. Společně s kostmi dáme do studené osolené vody a přivedeme k varu. 
  3. Vaříme mírným varem asi 2 hodiny. 
  4. Zeleninu přidáme asi 15 minut před dokončením. 
  5. Můžeme přidat i vejce. 




Hovězí vývar s knedlíčky


Suroviny:

  • 40 dkg hovězího předního masa,kousek celeru,
  • 2 petržele,
  • 2 mrkve,
  • 1 cibule,najemno nasekaná petrželová nebo celerová nať( 1 lžíce ),
  • sůl,pepř
 Na knedlíčky:

  • 1 vejce,
  • 1 starší houska,
  • kousek másla ( asi 1 lžíce ),
  • sůl,pepř,
  • trochu mléka,
  • strouhanka,
  • petrželová nebo celerová nať ( 1 lžíce )


Jak na to:

  1. Maso omyjeme,rozřízneme napůl a vložíme do studené vody.
  2. Zeleninu očistíme a celou přidáme k masu.
  3. Osolíme,opepříme a vaříme do měkka.
  4. Na knedlíčky smícháme máslo a žloutek,mírně osolíme a přidáme pokrájenou housku ,kterou jsem předtím namočili v mléce.
  5. Z bílku ušleháme sníh,opatrně ho vmícháme do směsi a nakonec přisypeme najemno nakrájenou petrželovou nebo celerovou nať.
  6. Pokud je těsto příliš řídké,zahustíme strouhankou.
  7. Maso a zeleninu vyndáme a pokrájíme na kousky.
  8. Z těsta tvarujeme malé kuličky a ihned vhazujeme do vývaru,vaříme cca 5 minut.
  9. Zeleninu s masem vložíme zpět do polévky a přidáme jemně sekanou petrželovou nebo celerovou nať.



Kapustová polévka 



Suroviny:

  • 35 dkg kapusty, 
  • 3 brambory, 
  • 2 lžíce sádla, 
  • 1 cibule, 
  • česnek, 
  • sladká paprika, 
  • kmín, 
  • sůl, 
  • pažitka a petrželka.


Jak na to: 

  1. Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme asi lžičku sladké papriky, promícháme, přidáme na kostičky nakrájené brambory a na proužky pokrájenou kapustu. 
  2. Okmínujeme, osolíme, zalijeme 1 l vody nebo vývaru a uvaříme doměkka. 
  3. Nakonec přidáme česnek utřený se solí (množství podle chuti), prohřejeme a sypeme pažitkou a petrželkou.



Krupicová polévka s mrkví


Suroviny:

  • 3 lžíce strouhané mrkve, 
  • 2 lžíce hrubé krupice, 
  • sůl, 
  • 1 lžíce másla. 


Jak na to:

  1. Máslo necháme rozpustit v hrnci, na rozpuštěné dáme strouhanou mrkev a krupici a osmažíme. 
  2. Pak postupně zaléváme 1/2 l vody nebo vývaru a mícháme. 
  3. Asi 10 minut povaříme a osolíme. 


Kuřecí vývar


Suroviny:

  • 30 dkg kostí z kuřete,
  • 1 stehno,
  • 1 cibule,
  • 2 mrkve,
  • 1 petržel
  • kousek celeru,
  • sůl,3 kuličky černého pepře ,
  • 3 lžíce najemno nasekané petrželové natě,
  • 1 kostka zeleninového bujónu,
  • 1 vejce,
  • 10-15 dkg hrubé mouky.


Jak na to:

  1. Kosti se stehnem vložíme do 2 1/2 l studené vody,osolíme a přivedeme k varu.
  2. Přidáme cibuli a koření,vaříme 1 1/2 hodiny,zeleninu nakrájíme na kostky ,přidáme do polévky a vaříme daších 30 minut.
  3. Mezitím si připravíme drobení do polévky.
  4. Do misky rozklepneme celé vejce,osolíme a přisypeme hrubou mouku.
  5. Uhněteme tuhé těsto a nastrouháme ho na struhadle ( strana s většími kapičkami ). 
  6. Hotovou zeleninu vyndáme a vývar přecedíme.
  7. Přivedeme opět k varu,zeleninu vložíme zpět a nasypeme nastrouhané těsto.
  8. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni 5 minut.



Květáková polévka


Suroviny:

  • 1 velký květák, 
  • 2 česneky, 
  • 2 brambory, 
  • masox, troška pepře.


Jak na to:

  1. Dáme do horké vody vařit květák na kousky nalámaný a ve slané vodě povařený, až už je měkký přidáme světlou jišku, kousek česneku a necháme vařit. 
  2. Pokud chceme přidáme masox nebo vegetu. 
  3. Když je povařená přidáme za stálého míchání v mléce rozmíchaný žloutek. 
  4. Kdo má rád může si k polévce osmahnou rohlík nakrájený na kostky.



Babičina  zelňačka


Suroviny:

  • 30 dkg uzeného masa, 
  • 1/2 kg kysaného zelí, 
  • 1 lžíce krájené slaniny, 
  • 1 velká cibule, 
  • 1,5 lžíce hladké mouky, 
  • 1 lžička mleté sladké papriky, 
  • špetka pálivé papriky nebo chilli koření, 
  • 1/8 l husté zakysané smetany.


Jak na to:

  1. Uzené maso uvaříme do poloměkka, přidáme překrájené kysané zelí a vaříme, až je maso a zelí měkké. ¨
  2. Slaninu vyškvaříme do sklovita, přidáme mouku a připravíme nazlátlou jíšku. 
  3. Zalijeme ji vývarem z uzeného masa, vymícháme dohladka a přidáme k masu a zelí. 
  4. Povaříme asi 10 minut, přidáme papriku rozmíchanou v troše sádla a vyjmeme uzené maso. 
  5. Vykostíme je ( podle potřeby), rozkrájíme na menší kousky a vrátíme do polévky. 
  6. Do každé porce přidáme na talíři lžíci kyselé smetany.




Ostrá houbová polévka


Suroviny:

  • 30 dkg hub, 
  • 1 cibule, 
  • 2 lžíce oleje, 
  • mletá sladká i pálivá paprika, 
  • 3 lžíce hladké mouky, 
  • sůl, kmín, mletý pepř, 
  • česnek, majoránka, 
  • 1 lžíce polévkových těstovin (nemusí být), petrželka.


Jak na to: 

  1. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme houby nakrájené na plátky a za stálého míchání je osmahneme, poprášíme paprikou a po zpěnění zalijeme vodou.
  2. Rozšleháme a vaříme, až houby změknou. 
  3. Polévku osolíme, okořeníme, ochutíme prolisovaným česnekem a chceme-li mít polévku hustší, zavaříme do ní těstoviny. 
  4. Jako zavářku můžeme použít i kapání nebo nočky. 
  5. Posypeme nasekanou petrželkou.





Polévka z růžičkové kapusty


Suroviny:

  • 40 dkg očištěné růžičkové kapusty, 
  • 1 l kuřecího vývaru, 
  • 2 žloutky, 
  • 2 dl smetany, 
  • 2 dkg másla, 
  • 1,5 dkg hladké mouky, pepř, 
  • muškátový oříšek, sůl. 


Jak na to:

  1. Kapustičky vsypeme do vařící osolené vody a uvaříme téměř do měkka.
  2. Scedíme, vložíme do kastrolu na rozehřáté máslo, zaprášíme moukou, lehce osmahneme, postupně zalijeme vývarem, rozmícháme a uvaříme doměkka nebo rozmixujeme a přihřejeme. 
  3. Žloutky rozšleháme se smetanou, po částech do nich vmícháme polévku, osolíme, okořeníme a přihřejeme, ale nevaříme.




Polévka z uzeného masa


Suroviny:

  • 1,5 půl l vody, 
  • 500 g až 1 kg uzeného masa, 
  • 100 g zeleniny, 
  • celer, cibule, 
  • 30-40 g krupice,
  •  POZOR sůl nedáváme uzené je slané!!!!


Jak na to: 

  1. Uzené maso dobře propereme, je-li příliš slané, vložíme do vroucí vody, krátce je ovaříme, vodu slijeme a pak maso znovu zalijeme teplou vodou, přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme, až maso nezměkne. 
  2. Maso vyndáme, zeleninu protlačíme cedníkem. 
  3. Do polévky zaváříme krupky nebo krupici. 
  4. Nakonec přidáme posekanou pažitku.




Pórková polévka


Suroviny:

  • Nakrájíme pórek na kolečka a dáme osmažit na máslo., 
  • mouku na jišku, 
  • osmahlý rohlík.

Jak na to:

  1. Nakrájíme pór na kolečka a dáme osmažit na máslo. 
  2. Do hrnce si dáme vodu do které dáme jišku z mouky a osolíme nebo dáme masox. 
  3. Když se to chvilku povaří, přidáme osmažený pór a k tomu osmažený rohlík na malé kostičky.