Fazolky na šalvěji
Suroviny:- 600 g fazolek
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2-3 šalvějové lístky
- sůl
Jak na to:
- Očištěné fazolky nakrájíme na proužky, vysypeme do vařící vody a dusíme pod pokličkou do měkka.
- Scedíme, necháme okapat a přendáme na pánvičku s rozehřátým olejem, přidáme pepř, šalvěj a osmažíme.
- K fazolkám přidáme rajčatový protlak a znovu osmažíme.
- Podáváme jako přílohu.
Příloha z jablek
Suroviny:- 500 g navinulých jablek
- 1 ks velké cibule
- 1/2 lžičky kmínu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 špetky soli
- 1 lžíce cukru
Jak na to:
- Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle.
- Na oleji dorůžova osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme jablka, sůl, cukr a podusíme asi 10 minut.
Rýže s citrónovou trávou
Suroviny:- 2 ks střední cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 špetka kurkumy
- 3 stvoly citrónové trávy
- 1 lžička soli
- 2 skleničky dlouho zrnne rýže
- 4 skleničky vody
- 2 ks jarních cibulek
Jak na to:
- V kastrolu ohřejte olej a nechte zesklovatět nakrájenou cibuli,přidejte kurkumu a míchejte 2 minuty.
- Pak dejte na pánev dobře propláchnutou rýži a zalijte vodou.
- Osolte a přidejte na 4 cm nakrájené stvoly citronové trávy.
- Promíchejte a na malém ohni vařte až rýže změkne.
- Odstavte z ohně a nechte ještě 10 minut "dojít" .
- Podávejte jako přílohu, případně jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem.
Solené brambory pečené v troubě
Suroviny:- 12 ks malých brambor
- sůl
Jak na to:
- Malé brambory pořádně omyjeme, případně vydrhneme kartáčkem.
- Rozkrojíme na půlky, větší brambory rozkrojíme na čtvrtky.
- Poklademe na plech, posolíme a vložíme do vyhřáté trouby na cca 180°C.
- Pečeme cca 25 min., dokud nejdou brambory samy od plechu.
- Podáváme s vychlazeným mlékem. Rychlé, levné a dobré.
Příloha k masu z papriky
Suroviny:- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 dcl olivového oleje
- 1 lžíce kaparů
- pepř
- česnek
Jak na to:
- Papriky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme na proužky.
- Na pánvi rozpálíme olivový olej, osmahneme na něm tři stroužky česneku pokrájeného na plátky.
- Přidáme papriky a restujeme do změknutí.
- Těsně před koncem přidáme kapary, které jsme propláchli a zbavili nadbytečné soli.
- Opepříme podle chuti.
- Podáváme teplé, vlažné, je dobré i studené.