Špenát zapečený se sýrem
Suroviny:- 400 g mražený špenát
- 40 g máslo
- 1 ks vejce
- sůl
- 30 g hladká mouka
- 40 g strouhaný tvrdý sýr
- 0,5 dl smetana
- strouhaný muškátový oříšek
Jak na to:
- Máslo utřeme se žloutkem a solí.
- Střídavě přidáváme mouku, strouhaný sýr a smetanu.
- Nakonec ochutíme muškátovým oříškem, vmícháme rozmražený špenát a zkypříme ušlehaným sněhem.
- Dáme do vymazaného pekáčku a zapečeme.
- Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.
Květákové pyré s brynzou
Suroviny:- 200 g květák
- 30 g brynza
- bazalka
Jak na to:
- Uvaříme květák ve slané vodě, rozmačkáme, za tepla přimícháme brynzu a posypeme bazalkou.
- Podáváme s bramborami a rajčaty.
Zapékané brambory s pórkem a smetanou
Suroviny:- brambory
- 2 ks pórku
- 1 ks smetana ke šlehání
- sůl
- pepř
- kmín
- provensálské bylinky
- máslo
Jak na to:
- Vymažeme pekáč máslem.
- Do něj vložíme jednu vrstvu na malé kousíčky nakrájených brambor.
- Opepříme, osolíme a okmínujeme.
- Na brambory dáme nakrájený pórek a překryjeme je další vrstvou brambor.
- To vše zalijeme smetanou na šlehání.
- Okořeníme provensálskými bylinkami, popř. jiným koření (na francouzské brambory...).
- Dáme zapékat podle potřeby
Plněné žampiony smažené v těstíčku
Suroviny:- 12 ks velkých žampionů
- 1 ks cibule
- 100 g anglické slaniny
- 1 ks vejce
- máslo
- drcený kmín
- sůl
- pepř
- olej
- čerstvá pažitka
- 150 ml mléka
- 1 vejce
- 1-2 polévkové lžíce polohrubé mouky
Jak na to:
- Žampiony oloupeme, nožičky odřízneme a vnitřek vydlabeme lžičkou.
- Na másle zpěníme cibulku, přidáme nakrájenou anglickou slaninu a pokrájené nožičky s vydlabaných kousky hub. ¨
- Osolíme, opepříme a dusíme asi 3 min.
- Ke konci přidáme rozšlehaná vejce a nasekanou pažítku.
- Touto směsí plníme hlavičky žampionů a pak je obalíme v těstíčku, které připravíme z mléka, vejce, mouky a soli.
- Obalené žampiony smažíme ze všech strán na oleji dozlatova.
- Podáváme s bramborovou kaší a tatarskou omáčkou.