Lahodný studený salát
Suroviny:- 5 rajčat
- 2 cibule
- 300 g měkkého salámu
- 2 lžíce hořčice
- 4 vejce natvrdo
- 1 šálek majonézy
- sůl
- pepř
- pečivo
Jak na to:
- Měkký salám nakrájíme na kostičky, rajčata na čtvrtky, cibuli na kolečka, přidáme vařené vychladlé vejce, hořčici, majonézu, sůl a pepř.
- Zamícháme a podáváme s pečivem.
Domácí vlašský salát
Suroviny:- 1 ks cibule
- 3 ks vejce natvrdo
- 100 g majonéza
- 4 ks kyselé okurky
- 300 g salám Junior
- 5 ks vařené brambory
- 1 lžička hořčice
- dle chuti pepř
- 1 konzerva sterilovaný hrášek
Jak na to:
- Salám nakrájíme na nudličky.
- Brambory a vejce oloupeme.
- Cibuli nakrájíme na jemno.
- Vejce, brambory a okurky nastrouháme nahrubo, přidáme hrášek a vše smícháme.
- Přidáme hořčici, osolíme, opepříme a necháme chvíli uležet.
- Nakonec vmícháme majonézu.
- Domácí vlašský salát necháme vychladit a můžeme ho servírovat s pečivem nebo dát na chlebíčky či obložené talíře.
Salát s ředkvičkami a jablkem
Suroviny:- 2 svazky ředkviček
- 2 jablka
- 1 hlávkový salát
- 1 bílý jogurt
- špetka cukru
- 1/2 citrónu
- sůl
- petržel na ozdobu
Jak na to:
- Ředkvičky nastrouháme, přidáme oloupaná a na menší plátky nakrájená jablka.
- Jogurt ochutíme špetkou cukru a šťávou z citrónu a promícháme s ředkvičkami a jablky.
- Hlávkový salát očistíme a jednotlivé listy dáme na talíře.
- Na ně servírujeme ředkvičkový salát, který ještě ozdobíme jemně nasekanými lístky ředkviček nebo petrželkou.
Těstovinový salát s tuňákem a parmezánem
Suroviny:- 4 porce těstovin z tvrdé pšenice
- 160 g tuňáka v konzervě
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 konzerva kukuřice
- 15 dkg eidamu
- 15 dkg parmezánu
- sůl
- čerstvá bazalka
Jak na to:
- Dáme vařit těstoviny.
- Otevřeme konzervy tuňáka i kukuřice a dáme je okapat.
- Cibuli nakrájíme na kostičky a lehce ji orestujeme.
- Česnek nakrájený na plátky či proužky také orestujeme.
- Sýry postrouháme.
- Bazalku pokrájíme či posekáme.
- Na talíř nasypeme vždy porci těstovin, přidáváme ostatní přísady dle chuti a libosti.
- Dobrou chuť
Vajíčkový salát
Suroviny:
- 8 vajec
- 10 malých okurčiček
- malá sklenice nakládaných cibulek(420ml)
- 2 jarní cibulky
- 1 malý celer
- 2 rajčata
- 3 lžíce jemné hořčice
- 150g zakysané smetany
- sůl,pepř
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky mletého zázvoru,pár salátových listů
Jak na to:
- Vejce vaříme asi 10 minut natvrdo,poté je ochladímeoloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
- Okurčičky necháme je okapat a příčně je rozpůlíme.
- Nakládané cibulky slijeme a necháme okapat.
- Nálev odložíme stranou.
- Jarní cibulky očistíme a nakrájíme na tenké kroužky.
- Celer omyjeme a popř.oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Rajčata omyjeme a odstraníme z nich zrníčka.
- Dužinu nakrájíme na kostičky.Dresink připravíme tak,že promýcháme hořčici,smetanu a 50ml nálevu z cibulek.
- Dochutíme solí,pepřem,cukrem a mletým zázvorem.Salátové listy omyjeme a necháme okapat.Všechny připravené suroviny rovnoměrně rozdělíme ne čtyři talíře a přilijeme připraveným dresinkem.
Salát z kysaného zelí
Suroviny:
- 0,5 kg kysaného zelí
- 1 červená paprika
- 3 vejce uvařené natvrdo
- 1 menší pórek
- 15 dkg měkkého salámu
- 1 lžička sojóvé omáčky
- majonéza
- pepř, sůl
Jak na to:
- Do nakrájeného kysané zelí přidáme nakrájenou pariku, salám nakrájený na kostičky, pórek nakrájený na kolečka, a nákrajené vajíčka, přidáme sojóvou omáčku a vše smícháme s majonézou.
- Dle chuti popepříma a osolíme.
- Je to velice jednoduchý, chutný a zdravý salát hodící se především v zimním období kdy potřebujeme větší přísun vitamínu C.
- Přeji všem dobrou chuť
Miska zdraví
Suroviny:
- hlávkový salát
- kostka balkánského sýra
- 3 vejce
- 1 žlutá paprika
- ředkvička
- cibule nebo jarní cibulka
- 3 rajčata
- provensálské koření
- kefír nebo bílý jogurt
- olivový olej
Jak na to:
- Všechny ingredience nakrájíme nebo nastrouháme na velikost kousků podle vlastní chuti a promícháme ve větší misce.
- Zalijeme zálivkou z defíru, oleje a koření.
- Lehce promícháme.
- Ozdobíme pažitkou nebo zelenou petrželkou.
- Dobře chutná samotný nebo jako příloha k drůběžímu masu.
- Dobrou chuť.