745x100
Yooclick, gagnez de l'argent avec vos propres liens

Recepty maso ostatní


Dančí guláš na jalovci

Suroviny:

  • 60 dkg předního masa z daňka   
  • 1 cibule   
  • 1lžíce rajského protlaku   
  • 1 lžíce hl. mouky  
  • 1lžička jalovcových kuliček   
  • 2 stroužky česneku  
  • olej  
  • mletá paprika 
  • sůl  
  • pepř  
  • majoránka

Jak na to:

  1. Maso omyjeme a nakrájíme na kostky. 
  2. Na tuku restujme cibuli, přidáme papriku, osmahneme a zalijeme trochu vody. 
  3. Dodáme rajský protlak, jalovec, vložíme maso, osolíme a za občasného podlévání dusíme. 
  4. K téměř měkkému masu přidáme pepř, majoránku a rozdrcený česnek. 
  5. Dusíme doměkka. 
  6. Maso vyjmeme, omáčku zahustíme jíškou a podle potřeby zředíme vodou. 
  7. Dobře povařenou omáčku přecedíme zpět na maso. 
  8. Jako příloha jsou vhodné bramboráky nebo houskové knedlíky.



Srnčí guláš

Suroviny:

  • 600 g srnčího masa   
  • 3 cibule    
  • 1-2 lžičky mleté papriky    
  • 1 lžička gulášového koření    
  • 1/2 lžičky kmínu   
  • sůl   
  • 1 kostka masoxu   
  • 5 lžic oleje    
  • 1/2 lžičky čili koření    
  • 1/2 lžičky pepře   
  • 1/2 lžičky vegety   
  • 1 lžička zvěřinového koření   
  • 6 stroužků česneku   
  • 1 lžička majoránky   
  • 3 dl sklenička leča bez šťávy   
  • 2 dl ostrého kečupu  
  • 10 kuliček černého pepře   
  • 6-7 brambor nakrájených na osminky

Jak na to:

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji orestujeme, odložíme z ohně, přimícháme mletou papriku, vrátíme na plotnu, přidáme maso, promícháme a opražíme. 
  2. Přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného podlévání téměř doměkka. 
  3. K masu přidáme všechny kořeniny kromě majoránu, brambory, prolisovaný česnek, vodu a lečo.
  4. Když je všechno uvařené doměkka, přidáme kečup a vybereme 10 kousků brambor. 
  5. Prolisujeme je a vrátíme do guláše. 
  6. Krátce povaříme a odstavíme. 
  7. Pak přidáme majoránku a dle potřeby dochutíme.



Srnčí hřbet na smetaně

Suroviny:

  • 1kg srnčího hřbetu   
  • 2 lžíce másla    
  • 4 lžíce kořenové zeleniny na plátky nakrájené   
  • 10 dkg slaniny   
  • 1 cibule   
  • sůl    
  • ocet   
  • citrón   
  • 1/4 l kysané smetany   
  • 5 kuliček celého pepře   
  • 3 kuličky nového koření

Jak na to:

  1. Odblaněné maso protkneme proužky slaniny a osolíme. 
  2. Zbylou slaninu dobře pokrájíme, do sklovita vyškvaříme a přidáme máslo, cibuli a kořenovou zeleninu. 
  3. Na tomto základě opečeme připravené maso po celém povrchu. 
  4. Pak je mírně podlijeme, přidáme koření, kousek citrónové kůry a pečeme za častého obracení do měkka. 
  5. Měkké maso vyjmeme, šťávu se zeleninou a kořením vlijeme do hrnku smetany smíchané s moukou a za stálého kvedlání povaříme. 
  6. Upravíme chuť citrónem nebo cukrem. 
  7. Pak omáčku prolisujeme, nebo lépe mixujeme. 
  8. Maso nakrájené příčně na plátky pokropíme na míse trochou omáčky, ostatní podáme v omáčníku.
  9. Pečeni obložíme paštičkami z listového těsta plněnými brusinkovým nebo jeřabinovým kompotem.



Jehněčí kotlety na medu a mátě

Suroviny:

  • 4 jehněčí kotlety   
Marináda:   

  • 3 lžíce oleje   
  • 2 lžíce bílého vína   
  • 2 stroužky česneku   

Bylinkové máslo:  

  • 75 g másla    
  • 1/2 lžičky vinného octa   
  • hrst čerstvých lístků máty   
  • 1 lžíce medu   
  • sůl  
  • pepř

Jak na to:

  1. Maso jemně naklepeme střenkou nože. 
  2. Marinádu připravíme smícháním všech ingrediencí, česnek utřeme s trochou soli. 
  3. Přelijeme jí maso a uložíme na hodinu do chladu, maso občas obrátíme a v marinádě obalíme. 
  4. Máslo utřeme, smícháme s nadrobno nasekanou mátou, po kapkách přidáme ocet, dochutíme solí a pepřem a nakonec medem. 
  5. Vše promícháme, rozložíme na pečicí papír a srolujeme do válečku. 
  6. Uložíme do lednice. 
  7. Maso opékáme na rozpáleném oleji z obou stran, asi 8 minut každou. 
  8. Váleček másla nakrájíme na kolečka a položíme na kotlety, na talíři je máslem potíráme.



Telecí řízky se šalvějí a vínem

Suroviny:

  • 100 ml vína Marsala     
  • 80 ml hovězího vývaru    
  • 4 snítky čerstvé šalvěje    
  • 150 g parmazánu    
  • 8 plátků šunka prosciutto   
  • 4 ks telecích řízků   
  • 4 lžíce oleje   
  • 4 špetky soli a pepře

Jak na to:

  1. Šalvěj opláchněte pod vodou a osušte. 
  2. Maso lehce naklepejte, větší plátky překrojte, osolte a posypte pepřem. 
  3. Každý plátek posypte strouhaným sýrem, na sýr dejte plátek šunky a lístek šalvěje. 
  4. Zatočte závitky a sepněte párátkem. 
  5. Na pánvi s olejem opečte závitky ze všech stran. 
  6. Podlijte vínem, vývarem, přikryjte a duste až je maso měkké.



Králík na koření, se slaninou a rajčatovou šťávou

Suroviny:

  • 1 králík    
  • 5 nových koření   
  • 10 jalovců   
  • 2 hřebíčky   
  • 1 lžička drceného kmínu   
  • 4 chilli papričky    
  • 1 lžička čerstvého koriandru   
  • 6 stroužků  česneku   
  • 1 lžíce medu    
  • 2 cibule   
  • 4 dl rajčatové šťávy   
  • 200 g slaniny

Jak na to:

  1. Rozporcovaného králíka potřeme česnekem a necháme ho 2 hodiny rozležet. 
  2. V hrnci vysmahneme na kostičky nakrájenou slaninu a orestujeme v ní nadrobno nakrájené chilli papričky, roztlučené nové koření a jalovec. 
  3. Do hrnce vložíme kusy králíka a nasekanou oloupanou cibuli a krátce osmahneme. 
  4. Pak hrnec odstavíme a vmícháme do něj lžíci medu, tlučený kmín a hřebíček. 
  5. Vše zalijeme rajčatovou šťávou, přiklopíme poklicí a dusíme. 
  6. Když je králík měkký, vmícháme do směsi najemno nasekaný čerstvý koriandr
.