Dančí guláš na jalovci
Suroviny:- 60 dkg předního masa z daňka
- 1 cibule
- 1lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce hl. mouky
- 1lžička jalovcových kuliček
- 2 stroužky česneku
- olej
- mletá paprika
- sůl
- pepř
- majoránka
Jak na to:
- Maso omyjeme a nakrájíme na kostky.
- Na tuku restujme cibuli, přidáme papriku, osmahneme a zalijeme trochu vody.
- Dodáme rajský protlak, jalovec, vložíme maso, osolíme a za občasného podlévání dusíme.
- K téměř měkkému masu přidáme pepř, majoránku a rozdrcený česnek.
- Dusíme doměkka.
- Maso vyjmeme, omáčku zahustíme jíškou a podle potřeby zředíme vodou.
- Dobře povařenou omáčku přecedíme zpět na maso.
- Jako příloha jsou vhodné bramboráky nebo houskové knedlíky.
Srnčí guláš
Suroviny:- 600 g srnčího masa
- 3 cibule
- 1-2 lžičky mleté papriky
- 1 lžička gulášového koření
- 1/2 lžičky kmínu
- sůl
- 1 kostka masoxu
- 5 lžic oleje
- 1/2 lžičky čili koření
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky vegety
- 1 lžička zvěřinového koření
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička majoránky
- 3 dl sklenička leča bez šťávy
- 2 dl ostrého kečupu
- 10 kuliček černého pepře
- 6-7 brambor nakrájených na osminky
Jak na to:
- Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji orestujeme, odložíme z ohně, přimícháme mletou papriku, vrátíme na plotnu, přidáme maso, promícháme a opražíme.
- Přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného podlévání téměř doměkka.
- K masu přidáme všechny kořeniny kromě majoránu, brambory, prolisovaný česnek, vodu a lečo.
- Když je všechno uvařené doměkka, přidáme kečup a vybereme 10 kousků brambor.
- Prolisujeme je a vrátíme do guláše.
- Krátce povaříme a odstavíme.
- Pak přidáme majoránku a dle potřeby dochutíme.
Srnčí hřbet na smetaně
Suroviny:- 1kg srnčího hřbetu
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce kořenové zeleniny na plátky nakrájené
- 10 dkg slaniny
- 1 cibule
- sůl
- ocet
- citrón
- 1/4 l kysané smetany
- 5 kuliček celého pepře
- 3 kuličky nového koření
Jak na to:
- Odblaněné maso protkneme proužky slaniny a osolíme.
- Zbylou slaninu dobře pokrájíme, do sklovita vyškvaříme a přidáme máslo, cibuli a kořenovou zeleninu.
- Na tomto základě opečeme připravené maso po celém povrchu.
- Pak je mírně podlijeme, přidáme koření, kousek citrónové kůry a pečeme za častého obracení do měkka.
- Měkké maso vyjmeme, šťávu se zeleninou a kořením vlijeme do hrnku smetany smíchané s moukou a za stálého kvedlání povaříme.
- Upravíme chuť citrónem nebo cukrem.
- Pak omáčku prolisujeme, nebo lépe mixujeme.
- Maso nakrájené příčně na plátky pokropíme na míse trochou omáčky, ostatní podáme v omáčníku.
- Pečeni obložíme paštičkami z listového těsta plněnými brusinkovým nebo jeřabinovým kompotem.
Jehněčí kotlety na medu a mátě
Suroviny:- 4 jehněčí kotlety
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce bílého vína
- 2 stroužky česneku
Bylinkové máslo:
- 75 g másla
- 1/2 lžičky vinného octa
- hrst čerstvých lístků máty
- 1 lžíce medu
- sůl
- pepř
Jak na to:
- Maso jemně naklepeme střenkou nože.
- Marinádu připravíme smícháním všech ingrediencí, česnek utřeme s trochou soli.
- Přelijeme jí maso a uložíme na hodinu do chladu, maso občas obrátíme a v marinádě obalíme.
- Máslo utřeme, smícháme s nadrobno nasekanou mátou, po kapkách přidáme ocet, dochutíme solí a pepřem a nakonec medem.
- Vše promícháme, rozložíme na pečicí papír a srolujeme do válečku.
- Uložíme do lednice.
- Maso opékáme na rozpáleném oleji z obou stran, asi 8 minut každou.
- Váleček másla nakrájíme na kolečka a položíme na kotlety, na talíři je máslem potíráme.
Telecí řízky se šalvějí a vínem
Suroviny:- 100 ml vína Marsala
- 80 ml hovězího vývaru
- 4 snítky čerstvé šalvěje
- 150 g parmazánu
- 8 plátků šunka prosciutto
- 4 ks telecích řízků
- 4 lžíce oleje
- 4 špetky soli a pepře
Jak na to:
- Šalvěj opláchněte pod vodou a osušte.
- Maso lehce naklepejte, větší plátky překrojte, osolte a posypte pepřem.
- Každý plátek posypte strouhaným sýrem, na sýr dejte plátek šunky a lístek šalvěje.
- Zatočte závitky a sepněte párátkem.
- Na pánvi s olejem opečte závitky ze všech stran.
- Podlijte vínem, vývarem, přikryjte a duste až je maso měkké.
Králík na koření, se slaninou a rajčatovou šťávou
Suroviny:- 1 králík
- 5 nových koření
- 10 jalovců
- 2 hřebíčky
- 1 lžička drceného kmínu
- 4 chilli papričky
- 1 lžička čerstvého koriandru
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce medu
- 2 cibule
- 4 dl rajčatové šťávy
- 200 g slaniny
Jak na to:
- Rozporcovaného králíka potřeme česnekem a necháme ho 2 hodiny rozležet.
- V hrnci vysmahneme na kostičky nakrájenou slaninu a orestujeme v ní nadrobno nakrájené chilli papričky, roztlučené nové koření a jalovec.
- Do hrnce vložíme kusy králíka a nasekanou oloupanou cibuli a krátce osmahneme.
- Pak hrnec odstavíme a vmícháme do něj lžíci medu, tlučený kmín a hřebíček.
- Vše zalijeme rajčatovou šťávou, přiklopíme poklicí a dusíme.
- Když je králík měkký, vmícháme do směsi najemno nasekaný čerstvý koriandr