745x100
Yooclick, gagnez de l'argent avec vos propres liens

Recepty na omáčky

 Houbová omáčka s kysanou smetanou

Suroviny:

  • 2 hrsti sušené houby   
  • 100 g máslo   
  • 1 ks velká cibule   
  • 2 lžíce hladká mouka    
  • mletý kmín   
  • 200 ml kysaná smetana    
  • sůl  
  • pepř    
  • tlučený jalovec   
  • 2 lžíce bílé víno

Jak na to:

  1. Sušené houby namočíme do vody, nejlépe přes noc. 
  2. Druhý den uvaříme, vývar přecedíme a použijeme pro přípravu omáčky. 
  3. Na másle zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku, osmažíme do růžova, zalijeme vývarem a vaříme 30 minut. 
  4. Přilijeme víno, ochutíme pepřem, jalovcem, osolíme a zašleháme kysanou smetanu. 
  5. Necháme přejít varem a přidáme uvařené na drobno rozsekané houby.



Svíčková omáčka

Suroviny:

  1. 5 mrkví    
  2. 2-3 petržele    
  3. 1 celer    
  4. 1 cibule   
  5. trochu másla   
  6. 1/2 kg kotlety    
  7. trochu soli    
  8. pepř celý   
  9. nové koření    
  10. bobkový list   
  11. tymián    
  12. hladká  mouka na zahuštění   
  13. 200 ml šlehačky

Jak na to:

  1.  Na másle zpěnit cibulku.
  2. Přidat na kostičky nakrájenou kořenovo zeleninu.
  3. Podusit a míchat.Přidat celé maso a opéct ze všech stran.
  4. Zalít vodou a přidat sůl, pepř celý, nové koření, bobkový list a tymián.
  5. Vařit do změknutí 1-2 hodiny.
  6. Maso vyndat.
  7. Zeleninu zcedit, poté rozmixovat a přidat do zceděné vody.
  8. Za stálého míchání přivedeme k varu.
  9. Zahustit (voda+mouka).
  10. Na závěr přidat šlehačku.



Koprová omáčka

Suroviny:

  • 1 tekutý či kostkový hovězí bujon (extra silný)   
  • 1 velká bílá cibule   
  • 2 lžíce sádla či oleje   
  • 2 lžíce másla   
  • soli 
  • pepře   
  • špetka vegety či podravky   
  • od oka kopr čerství nebo zmražený  
  • 3 lžíce octa   
  • 3 lžíce cukru    
  • hladká mouka na zahuštění    
  • 250 ml šlehačka   
  • 150 ml polotučného mléka   
  • 0,5 l vody

Jak na to:

  1. Cibulku na drobno nakrájíme, osmažíme do zlatova na sádle, zaprášíme mouku přidáme máslo a vegetu.  
  2. Vznikne směs podobná jíšce. 
  3. Odstavíme nachvilku z plotýnky (aby se nepřipálila). 
  4. Mezitím si převaříme v rychlovarné konvici vodu kterou rozmícháme s bujoném a pomocí metličky přilijeme do hrnce s jíškou, opět dáme na oheň a přivedeme k varu, přidáme sůl pepř, mléko, kopr a ostatní ingredience kromě šlehačky. 
  5. Pokud je omáčka řídká zahustíme trochou mléka s rozmíchanou hladkou moukou (musí být pořádně rozmíchaná, aby se netvořili hrudky) necháme projít varem a nakonec přilijeme šlehačku, ještě chvilku povaříme na mírném ohni a je to hotovo. Zdá se to složité ale je to opravdu rychlé.
  6. Servírujeme s houskovým knedlíkem, kdo má rád vejce, uvaří si vejce na tvrdo. 
  7. Pokud vám zbylo hovězí maso z polévkového vývaru, můžete si ho k tomu nakrájet.




Rychlá smetanová omáčka s mnoha druhy sýra

Suroviny:

  • 100 g sýr parmazán    
  • 4 ks tavených sýrů    
  • 100 g nivy    
  • 2 stroužky česneku    
  • 400 ml smetany    
  • 100 g eidamu    
  • 1 špetka oregana

Jak na to:

  1. V kastrůlku ohřejeme smetanu, rozmícháme v ní trojúhelníčky taveného sýra s nivou. 
  2. Přidáme nastrouhané další sýry podle chuti (eidam, niva, parmazán. Přidáme maximálně 2 stroužky česneku, jen aby omáčka chytila zajímavější chuť, a oregano. 
  3. Sýrovou omáčku již jen prohřejeme. 
  4. Rychlou sýrovou omáčku podáváme s těstovinami nebo jinou přílohou podle chuti.



Borůvková omáčka s vínem

Suroviny:

  • 50 ml cukru   
  • 1 lžička kukuřičného škrobu   
  • 50 ml portského vína   
  • 20 ml vody   
  • 250 ml borůvek   
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Jak na to:

  1. V malé pánvi smíchejte cukr a kukuřičný škrob pomocí metly, přidejte portské víno a vodu.
  2. Přidejte borůvky a na mírném ohni poduste za stálého míchání 5 minut, nebo až omáčka zhoustne. 
  3. Odstavte a přimíchejte citrónovou šťávu. 
  4. Nechte vychladnout.




Majonéza

Suroviny:

  • 2 žloutky    
  • špetka soli   
  • špetka pepře    
  • 0,5 lžičky plnotučná hořčice    
  • olej podle potřeby

Jak na to:

  1. Žloutky osolíme, opepříme, přidáme hořčici a ručním elektrickým šlehačem ušleháme do pěny. 
  2. Pak po troškách přiléváme a zašleháváme olej, dokud nemá majonéza požadovanou konzistenci.