Houbová omáčka s kysanou smetanou
Suroviny:- 2 hrsti sušené houby
- 100 g máslo
- 1 ks velká cibule
- 2 lžíce hladká mouka
- mletý kmín
- 200 ml kysaná smetana
- sůl
- pepř
- tlučený jalovec
- 2 lžíce bílé víno
Jak na to:
- Sušené houby namočíme do vody, nejlépe přes noc.
- Druhý den uvaříme, vývar přecedíme a použijeme pro přípravu omáčky.
- Na másle zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku, osmažíme do růžova, zalijeme vývarem a vaříme 30 minut.
- Přilijeme víno, ochutíme pepřem, jalovcem, osolíme a zašleháme kysanou smetanu.
- Necháme přejít varem a přidáme uvařené na drobno rozsekané houby.
Svíčková omáčka
Suroviny:- 5 mrkví
- 2-3 petržele
- 1 celer
- 1 cibule
- trochu másla
- 1/2 kg kotlety
- trochu soli
- pepř celý
- nové koření
- bobkový list
- tymián
- hladká mouka na zahuštění
- 200 ml šlehačky
Jak na to:
- Na másle zpěnit cibulku.
- Přidat na kostičky nakrájenou kořenovo zeleninu.
- Podusit a míchat.Přidat celé maso a opéct ze všech stran.
- Zalít vodou a přidat sůl, pepř celý, nové koření, bobkový list a tymián.
- Vařit do změknutí 1-2 hodiny.
- Maso vyndat.
- Zeleninu zcedit, poté rozmixovat a přidat do zceděné vody.
- Za stálého míchání přivedeme k varu.
- Zahustit (voda+mouka).
- Na závěr přidat šlehačku.
Koprová omáčka
Suroviny:- 1 tekutý či kostkový hovězí bujon (extra silný)
- 1 velká bílá cibule
- 2 lžíce sádla či oleje
- 2 lžíce másla
- soli
- pepře
- špetka vegety či podravky
- od oka kopr čerství nebo zmražený
- 3 lžíce octa
- 3 lžíce cukru
- hladká mouka na zahuštění
- 250 ml šlehačka
- 150 ml polotučného mléka
- 0,5 l vody
Jak na to:
- Cibulku na drobno nakrájíme, osmažíme do zlatova na sádle, zaprášíme mouku přidáme máslo a vegetu.
- Vznikne směs podobná jíšce.
- Odstavíme nachvilku z plotýnky (aby se nepřipálila).
- Mezitím si převaříme v rychlovarné konvici vodu kterou rozmícháme s bujoném a pomocí metličky přilijeme do hrnce s jíškou, opět dáme na oheň a přivedeme k varu, přidáme sůl pepř, mléko, kopr a ostatní ingredience kromě šlehačky.
- Pokud je omáčka řídká zahustíme trochou mléka s rozmíchanou hladkou moukou (musí být pořádně rozmíchaná, aby se netvořili hrudky) necháme projít varem a nakonec přilijeme šlehačku, ještě chvilku povaříme na mírném ohni a je to hotovo. Zdá se to složité ale je to opravdu rychlé.
- Servírujeme s houskovým knedlíkem, kdo má rád vejce, uvaří si vejce na tvrdo.
- Pokud vám zbylo hovězí maso z polévkového vývaru, můžete si ho k tomu nakrájet.
Rychlá smetanová omáčka s mnoha druhy sýra
Suroviny:- 100 g sýr parmazán
- 4 ks tavených sýrů
- 100 g nivy
- 2 stroužky česneku
- 400 ml smetany
- 100 g eidamu
- 1 špetka oregana
Jak na to:
- V kastrůlku ohřejeme smetanu, rozmícháme v ní trojúhelníčky taveného sýra s nivou.
- Přidáme nastrouhané další sýry podle chuti (eidam, niva, parmazán. Přidáme maximálně 2 stroužky česneku, jen aby omáčka chytila zajímavější chuť, a oregano.
- Sýrovou omáčku již jen prohřejeme.
- Rychlou sýrovou omáčku podáváme s těstovinami nebo jinou přílohou podle chuti.
Borůvková omáčka s vínem
Suroviny:- 50 ml cukru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 50 ml portského vína
- 20 ml vody
- 250 ml borůvek
- 1 lžíce citrónové šťávy
Jak na to:
- V malé pánvi smíchejte cukr a kukuřičný škrob pomocí metly, přidejte portské víno a vodu.
- Přidejte borůvky a na mírném ohni poduste za stálého míchání 5 minut, nebo až omáčka zhoustne.
- Odstavte a přimíchejte citrónovou šťávu.
- Nechte vychladnout.
Majonéza
Suroviny:- 2 žloutky
- špetka soli
- špetka pepře
- 0,5 lžičky plnotučná hořčice
- olej podle potřeby
Jak na to:
- Žloutky osolíme, opepříme, přidáme hořčici a ručním elektrickým šlehačem ušleháme do pěny.
- Pak po troškách přiléváme a zašleháváme olej, dokud nemá majonéza požadovanou konzistenci.