Pikantní zapékaný kapr se slaninou
Suroviny:- 1 kg kapra
- 300 g anglické slaniny
- 1 ks cibule
- 4 lžíce oleje
- 1 kg ranných brambor
- 1 lžička soli
- 5 ks feferonek
Jak na to:
- Kapra naporcujeme, posolíme a rozložíme do vymaštěného pekáče.
- Kousky feferonek naskládáme mezi kousky kapra, poklademe anglickou slaninou, posypeme nahrubo nakrájenou cibulí a nakonec vše přikryjeme na plátky krájenými bramborami.
- Pečeme v troubě cca 45 minut.
Kapr v alobalu na moravský způsob
Suroviny:- 30 g másla
- 2 kg kapra
- 1 hrst koření na ryby
- 1 ks zelení papriky
- 50 g solených arašídů
- 2 lžíce worcestru
- 1 ks pórku
- 250 g čerstvých žampiónů
- 500 ml bílého vína
- 1 lříce sójové omáčky
Jak na to:
- Kapra nakrájíme na filety, dáme do mísy, zalijeme vínem a 12 hodin necháme uležet.
- Pekáč vysteleme alobalem, vytřeme máslem a poklademe filety kapra.
- Přidáme koření na ryby, na kolečka nakrájený pórek, žampióny a směs z nakrájené papriky, slaných arašídů, worchesteru a sójové omáčky.
- Vše zabalíme do alobalu a 3/4 hodiny pečeme ve vyhřáté troubě.
Pečený pstruh na másle se zeleninou a žampiony
Suroviny:- 4 ks pstruha
- 80 g másla
- 800 g kořenové zeleniny
- 200 g žampiónů
- 1 ks cibule
- 1 lžička soli
Jak na to:
- Očištěné, vykuchané a umyté pstruhy osolíme, předgrilujeme a naplníme žampióny udušenými na cibuli.
- Naplněné pstruhy zabalíme po jednom do alobalu spolu s míchanou zeleninou uvařenou v slané vodě a s kousky másla.
- Zabalené poskládáme na pekáč a v troubě upečeme.
Filé s lečem a jogurtovou zálivkou
Suroviny:
- 60 dkg rybího filé,
- 1 zeleninové lečo nebo 3 papriky,
- 3 rajčata a 2 cibule,
- 1 bílý jogurt,
- 10 dkg strouhaného sýra,
- 2 vejce,
- olej, máslo, česnek, sůl.
Jak na to:
- Porce rybího filé nakrájíme na menší kousky, osolíme a vložíme do zapékací misky vymazané olejem.
- Poklademe plátky česneku a lečem nebo pokrájenou zeleninou a lupínky másla.
- Pečeme v troubě asi 15 minut, pak povrch překryjeme kaší z jogurtu, vajec a strouhaného sýra, znovu poklademe lupínky másla a zapékáme ještě asi 20 minut.
Filé v šunkové směsi v alobalu
Suroviny:
- 4 porce rybího filé,
- 20 dkg čerstvých hub,
- 15 dkg šunky nebo šunkového salámu,
- 5 dkg másla,
- 3 lžíce vývaru,
- 3 lžíce kečupu,
- sůl, koření podle chuti,
- olej na potření alobalu.
Jak na to:
- Na části másla osmahneme houby nakrájené na plátky, přidáme šunku nakrájenou na hranolky, podlijeme vývarem a kečupem a krátce podusíme.
- Podušenou směs osolíme a přikořeníme podle chuti - mletý pepř, chilli koření.
- Osolené a opepřené porce ryby položíme na alobal potřený olejem, poklademe šunkovou směsí a vločkami másla a alobal dobře uzavřeme.
- Pečeme v horké troubě cca 30-40 minut.
Kapřík na pivě
Suroviny:
- 4 větší kousky kapra,
- 2 menší cibule,
- 1/4 l piva,
- máslo, sůl, pepř, kmín,
- 1 lžička mleté papriky,
- šťáva z 1/2 citrónu
Jak na to:
- Rybu zbavíme kůže, osolíme a opepříme.
- Cibule nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na másle dozlatova.
- Přidáme kousky kapra, z obou stran ho opečeme, zalijeme pivem a okřeníme mletou paprikou a kmínem.
- Dusíme do měkka cca 15 minut. Na talíři pokapeme šťávou z citrónu.
Filé na cibuli a slanině
Suroviny:- 50 dkg rybího filé,
- 2 větší cibule,
- 15 dkg anglické slaniny,
- sůl, koření na ryby.
Jak na to:
- Filé necháme zvolna rozmrznout.
- Cibuli nakrájíme na půlkolečka a rozložíme do pekáče.
- Na cibuli naskládáme plátky anglické slaniny, na ni z obou stran osolené a okořeněné plátky ryby a překryjeme je dalšími plátky slaniny.
- Pekáč přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C.
- Pečeme asi 30 minut, až je filé propečené a slanina křupavá.
Losos se zeleninou
Suroviny:- 30 dkg lososa ( filety ),
- 15 dkg mrkve,
- 15 dkg růžiček brokolice,
- 15 dkg rýže,
- 100 ml smetany,
- 100 ml zeleninového vývaru,
- 2 lžíce jemně nakrájené petrželové natě,
- sůl,pepř,
- 4 lžíce olivového oleje
Jak na to:
- Nejdříve uvaříme rýži podle návodu.
- Rybu omyjeme,osušíme,nakrájíme na menší kousky,mírně osolíme a na pánvi opékáme ze všech stran asi 3 minuty.Vyndáme z pánve a udržujeme v teple.
- Mrkev a brokolici očistíme,mrkev nakrájíme na kolečka,brokolici rozebereme na menší růžičky a na pánvi opékáme asi 7 minut.
- Přilijeme zeleninový vývar,smetanu a zeleninu dusíme dalších 10 minut.
- Rybu vložíme k zelenině a dusíme ještě 3-5 minut.
- Uvařenou rýži přisypeme k masu a zelenině,přidáme pokrájenou petrželovou nať a vše v pánvi promícháme.
- Osolíme a opepříme.