Hovězí svíčková s brokolicí a kešu
Suroviny:- 500 g hovězí svíčkové
- 3 lžíce sezam. oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 100 g kešu oříšků
- 4 ks houby shittake
- 1 lžíce cukru moučka
- 2 špetky soli
- 4 lžíce oliv. oleje
- 4 lžíce sherry
- 200 g vařené brokolice
- 2 hrsti naťové cibulky
Jak na to:
- Do hluboké pánve dáme sezamový olej, přidáme pokrájené houby a restujeme asi 5 minut.
- Přidáme cukr, sójovou omáčku, sherry a 5 lžíc vody.
- Přivedeme k varu.
- Pak vložíme brokolici, oříšky (pár ořechů necháme na zdobení) a vše prohřejeme.
- Na jiné pánvi na olivovém oleji orestujeme plátky hovězí svíčkové, osolíme.
- Hotové maso dáme na talíř a přelijeme směsí brokolice, hub a oříšků.
- Hotový pokrm zdobíme oříšky a nakrájenou jarní cibulkou, případně zelenou petrželkou.
Roštěná po moravsku
Suroviny:- 600 g hovězí zadní
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 80 g hladké mouky
- 80 + 80 g tuku
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- majoránka
- 1 lžička hořčice
Jak na to:
- Maso (zadní hovězí, nemusí být roštěnec) nakrájíme na asi 0,5cm silné plátky, nařízneme okraje a naklepeme.
- Osolíme, opepříme a obalíme zlehka v mouce.
- Na pánvi rozpálíme tuk a jednotlivé roštěnky v něm zprudka z obou stran osmažíme.
- V kastrolu zpěníme cibulku zaprášíme paprikou a mírně opražíme (pozor nepřipálit, jen spojit s tukem!).
- Podlijeme vývarem nebo jen horkou vodou, vložíme osmažené roštěnky.
- Dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, je možné přidat i trošičku hořčice ( jen malinko, aby nepřerazila chuť masa).
- Uvedeme do varu a dusíme doměkka.
- Občas zamícháme, aby se jídlo nepřipálilo a omáčka byla hladká.
- Příprava masa asi 20 min., dušení nejméně hodinu podle kvality masa.
- Podáváme s dušenou rýží a okurkem.
Hovězí pečeně s meruňkami, kiwi a sýrem
Suroviny:- 8 plátků falešná hovězí svíčková
- 8 plátků kiwi
- 8 půlek kompotované meruňky nebo broskve
- 4 špetky soli
- 200 g nastrouhaného čedaru
- 4 lžíce oliv. oleje
- 200 ml vývaru
Jak na to:
- Plátky masa lehce naklepejte a osolte, oloupané kiwi nakrájejte na plátky.
- Do zapékací mísy uložte plátky masa.
- Na plátky masa dejte kolečka kiwi, půlku meruňky (nebo broskve) a posypte sýrem.
- Pokapejte olejem a podlijte vývarem.
- Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte přikryté 50 minut.